VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 13-01-2011 à 14:33:30

GALETTE DES ROIS - TORTELL DE REIS AL CAP D'ESTANY SARDANISTA


Les reines et rois d'une très conviale soirée
 
  

    
 

 
Panellets per Tots Sants, bunyols per Setmana Santa o per Sant Josep i torrons per Nadal. En plena societat postindustrial i en una Catalunya urbana, sorprèn l’arrelament de tradicions dolces lligades a un medi rural, d’una banda, i al calendari religiós, de l’altra. Naturalment, el consum d’aquests dolços rituals i festius ja ha perdut el significat religiós i, fins i tot, estacional, perquè ara se’n consumeixen tot l’any. No obstant això, han arribat amb èxit a la societat contemporània i han aconseguit seduir els nouvinguts.
 

L’hivern és el moment dels torrons. La primera cita i recepta documentada d’aquesta tradició gastronòmica és un text del segle XV, anomenat ‘Libre de totes maneres de confits’. En algunes comarques, com l’Alt Empordà, es manté la tradició del tortell, anomenat també rabassa, que el padrí regala al fillol. Per fer cagar el tió, es feien servir dolços de pasta de massapà. Les neules, igualment, es troben documentades des de l’edat mitjana, si bé antigament eren planes i es feien servir com a ornament de les esglésies. Per Reis, la tradició del tortell, amb una fava, una figureta i una corona de cartró, indica qui és el ‘rei’ o ‘reina’ de la festa. A la regió de Tortosa, per Nadal s’elaboren bunyols de ‘borratja’ o ‘borraines’.

 

 Si la fava tu hi has trobat                
paga el tortell sens recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell           
en pau i franca harmonia.

 


Des rondes de la sardane au "serviettes qu'on fait tourner" il n'y a qu'un pas..... de danse pour faire passer les tourteaux et les galettes  
 
 
Avant de visionner cette vidéo, couper le son du blog en haut de la page, à gauche