VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 21-04-2011 à 17:48:45

RECEPTA DE BRUNYOLS DE L'EMPORDA PER LA SETMANA SANTA



Ingredients

·                                 1 kg de farina de forner

·                                 100 g de llevat de pa (llevat mare)

·                                 120 g de llevat de París

·                                 15 g de coriandre i matafaluga

·                                 la pell d'una llimona rallada

·                                 1/2 kg de sucre

·                                 5 ous

·                                 250 cc de llet

·                                 150 cc de moscatell

·                                 40 cc d'anís

·                                 sal

·                                 oli d'oliva

Elaboració

Per començar, poseu la farina en un bol, feu-hi un forat al mig, aboqueu-hi el llevat de París que haureu remullat en llet, el llevat de pa, esmicoleu-lo amb els dits i barregeu-ho tot amb les mans.

Seguidament, afegiu-hi el coriandre, la matafaluga, la ratlladura de llimona, una miqueta de sal, els rovells i les clares semimuntades i barregeu-ho bé amb les mans. A continuació, poseu-hi la llet, el sucre, el moscatell i l'anís i torneu-ho a barrejar bé amb les mans.

Quan ja tingueu una massa ben barrejada, aixequeu-la unes quantes vegades amb les mans i deixeu-la caure perquè els llevats pugin, tapeu el bol amb un drap i deixeu reposar la massa durant un parell d'hores fins que dobli el seu volum.

Tot seguit, feu unes boles de massa amb l'ajuda d'una cullera i fregiu-les en una paella amb oli abundant i ben calent. Quan estiguin dauradets, reserveu-los sobre paper absorbent.

I ja per acabar, arrebosseu els brunyols amb sucre i ja els podeu servir.
  
 ------------------
 
A la nostra comarca és tradició fer i menjar brunyols per Setmana Santa. Els brunyols (bunyols) són uns dolços que reben precisament aquest nom perquè tenen una forma poc definida, com d’una pasta mal feta. Però són deliciosos.
Normalment, el dimecres o dijous de Setmana Santa part de la família es reuneix per pastar-los. Els brunyols porten una gran quantitat d’ingredients: farina, llet, oli, ous, llevat, sucre, rosolis, matafaluga, llimona... Totes les receptes s’assemblen, però a cada casa tenen alguna característica diferent, sigui per qüestió de proporcions dels ingredients o per algun element secret. Un cop cuits, els brunyols s’ensucren, es deixen refredar i ja estan a punt de menjar, feina que sol ser la més agradable, sobretot si s’acompanyen de vi dolç o moscatell.
La tradició de fer i menjar brunyols està molt arrelada a la nostra comarca, i si ens visiteu per Setmana Santa veureu que aquests dolços hi són omnipresents.