VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 24-12-2011 à 10:23:20

TRADICIO DE NADAL A CATALUNYA SUD

En Catalogne Sud le 25 décembre à midi  est la grande fête de Noël ou se réunit toute la famille au complet, en général chez les grands Parents. Au menu dans la grande majorité " CARN D'OLLA  i  ESCUDELLA", fruits secs, tourons et...CAVA. 

Certaines familles ajoutent le "GALL D'INDI" farçi

 

L'escudella és un brou típic de Catalunya i, essencialment, es tracta del mateix plat que el putxero i pilotes o caldo i pilotes del País Valencià. Prové de l'ebullició de la carn d'olla amb llegums comcigrons, patata i col. També s'hi sol afegir ceba o porro, api, pastanagues i un o dos grans d'all. Com que és un plat calent se sol consumir a l'hivern. Té un sabor intens moderadament salat condicionat per la varietat d'ingredients de què es compon. El nivell de sal va a gust de cadascú, encara que és recomanable no posar-n'hi perquè els ingredients ja li aporten aquest gust. La seva textura sol ser molt suau, encara que es pot especir amb carn o bé afegint-hi cereals. No té una recepta concreta, ja que és un plat tradicional i cada persona, família o poble l'elabora a la seva manera.

La carn d'olla sol estar composada de botifarra negra, blanca, pilota, carn magra de vedella, una mica de xai, un pit de gallina o pollastre, una mica de careta o orella de porc, icansalada.

La pilota és una part molt característica de la carn d'olla, que es fa barrejant carn picada amb ou, all, julivert i una mica de pebre i sal, formant una mandonguilla gran i ovalada que es cou amb el brou i es sol tallar en rodanxes gruixudes en el moment de repartir-la. En particular, la pilota per a l'escudella de Nadal es fa barrejant carn picada de vedella i de porc, amb ou, all i julivert trinxats, pa ratllat i pebre negre formant una mandonguilla el·lipsolidal d'uns 15 cm de llarg i uns 8 cm de diàmetre, que s'enfarina abans de coure. D'altres sopes catalanes més senzilles poden tenir també pilota. Pel menjar del dia a dia, hi ha sopes de brou que es fan amb pasta i pilotetes de la mida d'un gra de raïm.

La carn d'olla pot servir-se conjuntament amb les verdures i amb el brou o per separat. Quan se serveixen sense brou, la carn d'olla i els llegums s'acompanyen amb unavinagreta.

Tradicionalment es separava el brou i se'n feia una sopa bullint-hi fideus gruixuts o arròs. Des que que dediquem menys temps a cuinar, per la seva elaboració i la varietat d'ingredients que necessita, s'ha convertit en un àpat de Nadal o de dies de festa a l'hivern. Al Nadal és típic menjar la sopa amb galets de grans dimensions (de vegades farcit

Le lendemain de Noël la famille se réunit à nouveau pour déguster  " les canelons de Nadal", concoctés  traditionnellement avec les restes de viandes de la veille. C'est devenu une spécialité  typiquement catalane du sud.

 

 

Canelons de carn

És el plat més típic de Sant Esteve perquè s'aprofiten totes les sobres del dia de Nadal. Tenen una elaboració força llarga, però es poden fer per etapes i amb antelació. Només cal fer en l'últim moment la salsa beixamel, perquè sinó s'espesseix molt, i el gratinat.


Ingredients per a canelons per a quatre persones

Pasta per a 20 canelons 
200 grams de pit de pollastre 
150 grams de vedella 
150 grams de porc 
100 grams de botifarra crua 
1 fetge de pollastre 
1 ceba 
150 grams de tomàquets madurs 
75 cc de conyac 
200 cc de brou (només el farem servir si la pasta queda massa espessa) 
Oli, sal, pebre mòlt i nou moscada

<!--[if gte vml 1]><v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> <v> </v> <v> <o> </v><v> <v> </v><![endif]--><!--[if !vml]-->
<!--[endif]-->

Per començar, es pela i es pica la ceba, es ratlla el tomàquet i es talla la carn a trossos no gaire grossos.

Es posa a coure la carn i el fetge en una cassola amb dues cullerades d'oli, i quan comencen a agafar una mica de color se salpebren. Aleshores s'hi afegeix la ceba i es baixa el foc, perquè no es recremi. Quan comença a estar rossa, s'hi tira el conyac, es deixa reduir i s'hi posa el tomàquet, es rectifica de sal i pebre i es deixa coure uns 10 minuts més.

Quan la carn ja és cuita, es tritura. Aquest és el moment en què s'hi afegeix una mica de brou, però només si la pasta ha quedat massa espessa.

Es bull la pasta dels canelons en aigua abundant, salada però sense oli. Durant els primers minuts, és millor anar-la remenant perquè no s'enganxi. Un cop cuita, estén i es farceix cada caneló amb la carn i s'enrotlla. Es col·loquen tots en una plata dels forn, amb la costura de cara amunt, així quan els servim no s'obriran.


La salsa beixamel

Necessitarem aquests ingredients:

500 cc de llet
50 grams de mantega
50 grams de farina
50 grams de formatge emmental ratllat
Sal, pebre mòlt i nou moscada

Es desfà la mantega en un cassó, s'hi afegeix la farina, es remena una mica i abans que no agafi color s'hi tira la llet. És important anar-ho remenant perquè no s'hi facin grumolls. Quan la llet comença a bullir, es condimenta amb sal, pebre i nou moscada i es treu del foc.

Es reparteix per sobre dels canelons i es repeteix