VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 01-02-2013 à 11:34:07

RAPPEL - 33ème APLEC DU CAP D'ESTANY SARDANISTA

APLEC DE LA CANDELERA
 
Nous rappelons à tous les sardanistes et amis de la sardane que le Cap d'Estany Sardanista organise ce dimanche 3 février à partir de 15 heures, au Centre Culturel  Jean Ferrat de Cabestany, son 33 ème Aplec avec les Cobles MIL.LENARIA et TRES VENTS.
 
Pour consulter le progrramme de sardanes, aller à le page 50 de ce blog.
 
Si la Candelera plora, l'hivern és fora, 
si la Candelera riu, el fred és viu" 



Aquest són els dos primers versos del refrany més popular en l'actualitat referit a la Candelera. Tradicionalment s'ha entès que la intenció del refrany és fer entendre que, depenent de si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys en arribar. Així, s'entén que si el 2 de febrer és un dia plujós, el fred ja s'ha acabat, mentre que si és un dia assolellat, el fred encara durarà. 

Una segona interpretació d'aquest refrany, més assenyada, és la següent: si la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu), s'interpreta que la Candelera plora. És llavors quan la primavera s'avança. Si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera riu, la qual cosa indica que la primavera tardarà més en arribar. 

Altres refranys 

Un altre refrany, més a l'abast del sentit comú, recull la relació entre la floració de l'ametller i la Candelera, i com, si s'observa aquests arbres pels volts del 2 de febrer, també es pot saber quin temps farà en els propers dies. Si per la Candelera l'atmeller és florit això vol dir que la primavera ja és aquí... 
 
Quan la Candelera flora, l’hivern fora. 
I si no flora, ni dins ni fora." 


D'altres refranys relacionats amb la festa expliquen que "Per la Candelera, l'ós surt de l'ossera", en referència amb la creença abans esmentada. Un tercer refrany avisa al despistat de quin dia cau la festa ("La mare de Déu del Candeler, a dos dies de febrer") i dos més apunten que les hores de sol s'han allargat:
 
"Per la Candelera, una hora entera" i "Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera".