VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 07-11-2015 à 07:32:12

L'ESTIUET DE SANT MARTI

L’estiuet de Sant Martí

En meteorologia es coneix com a “estiuet de Sant Martí” els dies al voltant de l’11 de novembre durant els quals el temps acostuma a ser força estable amb unes temperatures superiors a les habituals per l’època. Però, quin és l’origen d’aquest terme?

Segons la llegenda, “Martí, quan encara no era sant, ni tampoc bisbe de Tours, feia de militar a l’exèrcit romà. En una ocasió, un dia de novembre, anava a lluitar contra els bàrbars, per un camí on la neu i el fred eren cada cop més intensos. A mig revolt, va sentir la veu d’un captaire que demanava auxili. Martí no ho va dubtar en absolut i va compartir el que duia amb el pobre. Fins i tot, amb l’espasa va partir la capa per la meitat i li va donar una part al mendicaire. Gràcies a aquell gest, el fred i la neu es van retirar. I és per això que existeix l’estiuet de Sant Martí.”

Enguany gaudirem d’aquest estiuet ja que, després del temporal de principis d’aquesta setmana, les altes pressions ens acompanyaran durant unes quantes jornades. El menú meteorològic d’aquest estiuet estarà compost per estones de sol amb el permís de boires i boirines matinals a les planes i fondalades de l’interior i d’alguns intervals de núvols baixos en punts del litoral. En dies vinents s’accentuarà el contrast tèrmic entre la nit i el dia, sobretot a alta muntanya amb marcades inversions tèrmiques. Amb aquest anticicló, que bloqueja la renovació de l’aire, podria produir-se un augment dels nivells de concentració de la contaminació atmosfèrica, especialment en àrees urbanes i industrials.