VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 06-10-2017 à 10:08:36

QUELQUES INFOS

Activitats d'octubre amb La Llibreria Catalana
"Ja m'ho deia la meva mare, llibres, llibres i més llibres."
Renada-Laura PORTET
 
 
Dissabte 7 d'octubre de 14h30 a 16hores a La Llibreria Catalana:
Signatura del llibre "Le trésor du Major Hohensteinberg" amb l'autor Jean-Louis Gary.

De Catalogne, un huitième camion part avec les dernières réserves d’or de la République espagnole et disparaît. Séparés au passage de la frontière, les deux convoyeurs n’auront de cesse que de rechercher le précieux chargement. L’un fondera une famille en Espagne. L’autre découvrira tardivement qu’il a eu un petit-fils. Leurs descendances vont se retrouver dans la poursuite du trésor qui aurait pu être détourné par un agent double. Au cours de celle-ci, un pot de confiture jouera un rôle qui interpellera. La fiction se développe dans le cadre d’une relecture imaginaire et surprenante d’évènements historiques, survenus en grande partie dans le Pays catalan.
 
Divendres 13 d'octubre a les 18h30 al Casal de Perpinyà :
Conferència "Perpinyà, Tarradellas i el restabliment de la Generalitat de Catalunya. Amb motiu del 40è aniversari del fet i a propòsit de la publicació del llibre Josep Tarradellas. El retorn del president (juny-desembre 1977)"

L'acte té la intenció de mostrar l'important paper que va tenir Perpinyà en el procés de negociació del reconeixement oficial de la Generalitat de Catalunya i en el retorn a Barcelona de Josep Tarradellas com a president de la institució que ell havia sabut mantenir durant el seu llarg exili.
A càrrec d'Enric Pujol (historiador), Eric Forcada (historiador), Montserrat Catalán (antiga directora de l'Arxiu Tarradellas de Poblet i actual comissària de la commemoració del 40 aniversari del restabliment de la Generalitat i del retorn del president Tarradellas) i Ton Barnils (editor)

Acte organitzat en col·laboració amb La Llibreria Catana
Dimecres 25 d'octubre a la Casa de la Generalitat :
Conferència sobre la Companyia Catalana a Orient amb Robert Vinas.
El setembre de 1303, una tropa d'almogàvers catalans i aragonesos, dirigida per Roger de Flor, s'embarca a Sicília per rescatar l'Imperi bizantí, amenaçat pels turcs. Al cap de vuit anys, després de moltes vicissituds i massacres, els aventurers supervivents conqureixen el ducat d'Atenes i funden un estat català que dura gairebé vuitanta anys. Aquesta és la història, certament inversemblant i tanmateix autèntica, que aquest llibre intenta resseguir amb els documents dels que la van comentar: des de Ramon Muntaner, que va formar part de la Companyia, fins a les fonts bizantines, llatines i sèrbies. Són veus que, al principi del segle XIV, ofereixen testimoni de la confrontació entre Orient i Occident a la Mediterrània, un xoc infinitament complex i perillós.
Dimecres 8 de novembre a les 18 hores a La llibreria Catalana:
Conversem amb el fill del Coronel, Joan-Daniel Bezsonoff

Amb aquest relat del seu servei militar als Alps i a París, que sap combinar l’admiració nostàlgica amb la distància irònica, Joan Daniel Bezsonoff culmina la seva celebrada trilogia de memòries de joventut, que comença amb Una educació francesa i continua amb Les meues universitats, publicades a L’Avenç.

Vaig passar tota la meua joventut a la vora d’una caserna de l’exèrcit francès, on treballava mon pare, metge militar. Potser els meus lectors s’han adonat que molts protagonistes de les meues novel·les es relacionen amb la vida castrense. Tot i que conservi un vincle visceral amb l’exèrcit francès, mai no he portat galons d’oficial. Els meus resultats a les proves de selecció de l’exèrcit em van atorgar el coeficient intel·lectual d’un ximpanzé mitjà. Vaig acceptar el veredicte, sense falsa modèstia. Malgrat tot el que sé, malgrat tots els llibres d’història que he llegit, malgrat les meues conviccions catalanistes encara mantinc un real afecte per l’exèrcit francès. Entre els militars, he conegut gent més culta i més oberta que entre els professors jacobins que m’ha tocat tractar. Els oficials francesos tenien humanitat i un humor resignat de vençuts que continuen creient en valors tan caducats com les piastres de la Banca de la Indoxina. Havien oblidat d’eliminar, de llur diccionari personal, mots com honor, coratge, sacrifici. Miraven cap al cel, amb els ulls confiats, tot i que pressentien que Déu ja no entenia el francès.”

Ens trobareu al 7 de la plaça Joan Payra de Perpinyà
Obrim de dimarts a dissabte, de 9h30 a 12h30 i 14h a 19h
www.llibreriacatalana.com