VEF Blog

Titre du blog : Amis du Cap d'Estany Sardaniste
Auteur : sardane
Date de création : 19-12-2008
 
posté le 14-03-2020 à 08:54:33

LA VELLA QUARESMA - LE CAREME

 

Cliquer sur le lien ci-dessous 

 

https://www.youtube.com/watch?v=BVTNUVGl-_k

 

La quaresma és un període penitencial de 40 dies que comença després del Carnestoltes, una setmana plena de divertiments i excessos. Per això, la festa de la quaresma s’allarga durant set setmanes, que van del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Pasqua, serveixen de preparació o, com popularment es coneix, fer magre, per donar la benvinguda a la Setmana Santa.

Quan comença la quaresma 2020?

Aquest any, la quaresma 2020 comença quan es posa fi a la festa del Carnaval, el 26 de febrer, i s’allargarà fins al 9 d’abril, Dijous Sant. D’aquesta manera, del 5 al 13 d’abril, és quan és la Setmana Santa 2020. El 13 d’abril és Dilluns de Pasqua, el Dilluns de la Mona a Catalunya.

Vella Quaresma: per què té set cames?

Aquest període es representa amb la figura de la Vella Quaresma, un personatge que neix de la tradició cristiana i que simbolitza aquesta etapa d’abstinència, penediment i dejuni. Es representa com una vella amb un bacallà en una mà i un cistell de bledes a l’altra, i que té set cames, una per a cada setmana. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua, i tan sols el diumenge es pot menjar peix.

La Vella Quaresma es caracteritza per tenir uns aires desagradables i cara de pomes agres. És molt representada en la imatgeria popular i té la funció de calendari: a cada setmana que passa fins a Setmana Santa se li talla una cama i quan s’arriba al final és cremada igual que el seu predecessor, el Carnestoltes. D’aquesta manera, el foc destrueix simbòlicament el període.

En alguns llocs, quan s’arriba a la meitat de la quaresma (a la quarta setmana), serren la vella per la meitat, un costum que donà el nom de Sa Jaia Serrada a la figura. Els grups d’infants també fan recaptes de diners o aliments per organitzar un berenar col·lectiu. En aquestes ocasions, els nens i nenes fan veure que serren un bastó o l’estampa de la Vella Quaresma, seguint el ritme d’una cançó.