SAMEDI 17 JANVIER ET DIMANCHE 18 JANVIER FETE DE L'ORANGE A BANYULS SUR MER
De 9 heures à 18 heures marché artisanal et de producteurs avec des stands qui regorgent d'oranges, d'agrumes, de produits dérivés.
La tradition rapporte que trois Rois Mages, Melchior, Gaspard et Baltazar, venus d'Orient ont fait route jusqu'à Bethléem guidés par la lumière d’une étoile. Quand ils découvrent l'enfant Jésus dans l'étable, ils s'agenouillent devant lui en signe de respect et lui offrent de l'or, de la myrrhe et de l'encens.
Segons la tradició, els tres Reis són:
Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja, és d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.
Gaspar, el rei ros, és jove, bell, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella, és d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.
Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada, és d’origen africà, i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.
LE FOMENT LES SARDANISTES DE LA RAHO COMMUNIQUE
Festa Major
Dimanche 11 janvier 2015
A 9h45 messe. A 11h00 3 sardanes devant l’église
Cobla MIL·LENÀRIA
LE FOMENT ELNAVUI COMMUNIQUE
Ballada dels Reis
Dimanche 11 janvier 2015 à 15h00
Salle des Fêtes d’Elne
Cobla MIL·LENÀRIA
www.goear.com/playlist-search/SARDANES-DE
Couper le son du blog en haut à gauche , avant de cliquer sur le lien
RECEPTA PER A SER FELIÇ
Ingredients
4 Tasses d'Amor
2 tasses de Lleialtat
3 tasses d'Oblit d'un mateix
2 tasses d'Amistat
2 tasses de Bondat
5 tasses de Comprensió
5 cullerades d'Esperança
2 cullerades de Tendresa
4 parts de Fe
1 Tona de Rialles
1 Tona d'Alegria
S'agafen l'Amor i la Lleialtat i es barregen bé amb la Fe. Desprès s'hi afegeix la Tendresa, la Bondat i la Comprensió. S'maneix amb l'Amistat i l'Esperança i s'hi tira força Alegria. Finalment es cou amb uns raigs de Sol.
RECETTE POUR ETRE HEUREUX
4 tasses d'Amour
2 tasses de Loyauté
3 tasses d'Oubli de soi
2 tasses d'Amitié
2 tasses de Bonté
5 tasses de Compréhension
5 grosses cuillères d'Espérance
2 grosses cuillères de Tendresse
4 parts de Foi
1 tonne de rires
1 tonne de Joie
On prend l'Amour et la Loyauté et on les mélange bien avec la Foi. Ensuite on y ajoute la Tendresse, la Bonté et la Compréhension. On l'assaisonne avec l'Amitié et l'Espérance et on y ajoute beaucoup de joie. Finalement on cuit le tout avec des rayons de soleil .
Una cançó de Nadal
El Caganer
https://www.youtube.com/watch?v=7GUUr4rDyMM
Couper le son du blog avant de cliquer sur le site ci-dessus
Una cançó de Nadal
https://www.youtube.com/watch?v=c98rN8n2PK8
Couper le son du blog avant de cliquer sur le lien
LE FOMENT CANTARANA SARDANISTA COMMUNIQUE
Ballada de fi d’any
Dimanche 21 décembre 2014 à 15h00
Espace ALI à Ponteilla
Cobla MIL·LENÀRIA
Composition du nouveau Conseil d’Administration dont les membres ont été élus lors de notre Assemblée Générale Ordinaire du 2 Décembre dernier :
ARABIA Nouria
BLANC HÉ Jacqueline
CASABLANQUE Roland
CASTANY Michel
FONS Aimé
FRANÇON Elisabeth
GIL André
GUISSET Marie-Claude
GUISSET Jean-Paul
GUY Marie Thérèse
GUY Jean-Jacques
ROIG Francine
ROIG Paul
RUBIO Robert
SCHNOEBELEN Nicole
SCHNOEBELEN Daniel
Lors de sa première réunion, le 9 Décembre dernier, le Conseil d’Administration a procédé à l’élection du nouveau bureau dont la composition est la suivante :
Présidente : ARABIA Nouria
Vice Président : GIL André
Secrétaire : GUISSET Marie –Claude
Secrétaire-adjoint : CASEBLANQUE Roland
Trésorier : RUBIO Robert
Trésorière-adjointe : GUY Marie-Thérèse
Mr le Maire Jean VILA est notre Président d’Honneur, accompagné par notre ancien Président, Albert BUENO.
Un très beau poème.....
L'home ha volgut fixar sempre el pas del temps per tal de regular la seva vida, la seva feina..., i poc a poc, amb els segles, cada cop ha anat millorant aquest còmput. Un dels calendaris que més vigència ha tingut en el món occidental –per no dir Europa– ha estat l'anomenat «julià», en honor a qui fou el seu impulsor, Juli Cèsar. Però aquest calendari va anar produint, amb el pas dels anys, un considerable distanciament entre el calendari astronòmic i l'oficial, de fins a deu dies, que no es corregí fins al 1582, quan entrà en vigor el calendari «gregorià», que encara avui utilitzem, fruit de la reforma impulsada pel papa Gregori XIII. Així doncs, quan els nostres avis, per allà l'edat mitjana, començaren a establir les diferents llengües romàniques –entre elles la nostra, el català–, Santa Llúcia s'esqueia després del solstici –d'aquí, «un pas de puça»–, mentre que amb la reforma gregoriana, que va arreglar el desgavell cronològic de segles, la festivitat se celebra abans d'aquest, quan la nit encara guanya terreny al dia. El fet de la conservació d'aquest refrany, com tants d'altres, més enllà de la seva inexactitud actual, és, per altra part, una mostra fefaent de la seva vitalitat i el seu arrelament en el llenguatge quotidià. A més, aquest refrany, cal dir-ho, el podem trobar acompanyat de tota una tirallonga de refranys encadenats, dels quals, n'és la capçalera, que fan referència a aquest progressiu allargament de les hores de llum. El més oït és aquest: «Per Santa Llúcia, un pas de puça; tot i que encara en podem trobar alguna versió més llarga que fa un bon repàs a tot el cicle de festes del començament de l'hivern: «Per Santa Llúcia, un pas de puça; |
. Altres refranys amb aquesta festa com a protagonista
són «De Santa Llúcia a Nadal, dotze dies de cabal» o «Santa Llúcia la Bisbal,
tretze dies per Nadal». Ambdós fan esment dels dies que manquen per a la gran
celebració cristiana del naixement de Jesús. Si el primer d'ells és força
entenedor, en el cas del segon els estudiosos de la cultura popular han
volgut identificar aquest «la Bisbal» i, entre les moltes solucions
aportades, les més reeixides són bé que faci referència a la capella de Santa
Llúcia annexa a la catedral de Barcelona, al davant del palau episcopal, bé a
una ermita dedicada a la santa, propera a la Bisbal d'Empordà. També podem trobar refranys que ens parlen de tasques agrícoles ben pròpies d'aquest moment de l'any. Una de molt important a les nostres comarques, i en bona part del nostre àmbit geogràfic immediat, és la collita de l'oliva i el seu premsat per fer-ne oli, i així oirem: «Per Santa Llúcia, l'oli torna a l'oliva», en referència al millor moment per fer-ho. I si després d'haver llegit tot això sobre refranys referents a aquesta festa, encara us voleu fer l'orni, no teniu més que exclamar: «Com si em diguessis Llúcia», que no vol dir altra cosa que «no ho entenc» o «no sé de què –o de qui– em parles». Clar que no podem acabar aquest apartat sense desitjar-vos un «Santa Llúcia us conservi la vista i la claredat!», fent referència tant a les malalties per a les quals s'invoca la seva protecció, com a l'enteniment i al bon judici –ben mancats en els nostres dies– i que també és esmentat en algun dels goigs que podeu trobar en una altra d'aquestes pàgines. .
Per Santa Llucia llarga és la nit i curt el dia De Santa llucia a Nadal dotze dies de cabal |
https://www.youtube.com/watch?v=FsR-fK-Edac&list=UUDDFWVNukrZ8ZTfUIs5VElg%20
Couper le son du blog en haut à gauche avant de cliquer sur le lien
Commentaires