Amis du Cap d'Estany Sardaniste

Ce blog se veut être le lien de communication et d'information de tous ceux qui s'intéressent à la sardane. Aquest blog vol ser el lligam de communicacio i d'informacio de tots aquells que s'interessent à la sardane

posté le 09-07-2020 à 08:46:47

QUELQUES INFOS

Deux ballades sont programmées pour mardi 14 juillet 2020 :
 

SAINT CYPRIEN - Ballada à  21H sur la Place de la République avec la cobla Els Casenoves

BANYULS SUR MER - Fête Nationale 11h30 et 17h00 sur la Place Paul Reig avec la cobla Sol de Banyuls

 


 
 
posté le 05-07-2020 à 18:05:21

MA RECETTE DE RATATOUILLE AU FOUR

Cette recette est savoureuse, confite, et a le mérite de ne pas être huileuse. 

 

 

INGREDIENTS

 

1 grosse aubergine

1 gros poivron rouge

3 courgettes moyennes

1 grosse tomate

1 bouquet d'oignon tendre

3 grains d'ail

sel, poivre, thym 

huile d'olive 

 

Peler l'aubergine, les courgettes, la tomate, le bouquet d'oignon . 

Dans un grand saladier, tailler ces ingrédients en morceaux de 2 à 3 cm , ainsi que le poivron .  l'ail en petit morceaux.

Saler, poivrer et ajouter aromates ainsi que quatre cuillères à soupe d'huile d'olive.

Bien remuer et mettre dans un plat pour enfourner.

 

 

 

 

Mettre au four à 180 degrès pendant au moins  une heure ( a vérifier selon votre four ) et remuer 3 fois pendant la cuisson.

 

 

 

Bon appetit ! 

 

 


 
 
posté le 22-06-2020 à 08:11:55

FEUX DE LA SAINT JEAN 2020

 
 La célébration de la Saint-Jean est mise à mal cette année, en raison des restrictions sanitaires imposées face à la pandémie du coronavirus. Dans certains villages, notamment en terres catalanes, et selon les directives des maires, son organisation ne sera pas possible, du moins dans sa version publique. Ce qui n'empêche pas de célébrer les feux de la Saint-Jean dans la sphère privé, en famille ou entre amis.
 
 
 


 
 
posté le 20-06-2020 à 07:16:01

DIMANCHE 21 JUIN 2020 - FETE DES PERES


 


Commentaires

 

1. ANAFLORE  le 20-06-2020 à 08:42:44  (site)

Bravo pour la photo du jour

 
 
 
posté le 19-06-2020 à 20:30:37

SAMEDI 20 JUIN 2020 - ETE

 


Commentaires

 

1. christineb  le 20-06-2020 à 23:10:13  (site)

Bravo pour la photo du jour, bon dimanche.

 
 
 
posté le 17-06-2020 à 20:39:33

CHRONIQUE DE JOSEP VALLS ESCRIPTOR CATALÀ

EL CANIGÓ - LE CANIGOU
 
 El Canigó / Le Canigou

 

És una petita xafarderia, però els diré que el meu amic Albert Bueno està ufanós de veure tan bé el Canigó des de casa seva estant, que fins i tot es va fer escapçar un arbre del jardí per poder contemplar millor "la santa muntanya de tots els catalans". El fotògraf perpinyanec Paul Palau, autor de les fotografies de l'excel·lent llibre "Canigó, màgia d'una muntanya", diu que aquesta serralada és un dels últims santuaris dels somnis i les llegendes del nostre Pirineu. "Tinc el Canigó a dintre" – confessa.  I l'amic Bernat Rieu, gran erudit de la nostra història comuna, escriu en el mateix llibre que "com el mont Olimp, l'Etna o el Fujiyama, el majestuós Canigó, embolcallat amb ermini una part de l'any, és font d'admiració i inspiració pels que poden contemplar-lo."  És sabut que l'any 1955 un vilatà d'Arles de Tec, Francesc Pujada, endut per l'entusiasme que li encomanava el massís del Canigó, va tenir la idea d'encendre els focs de sant Joan i repartir la flama arreu dels Països Catalans, iniciativa que ha contribuït molt a mantenir viu el caliu (mai millor dit) català allà i aquí.  

I és clar, ara s'acosta Sant Joan i es renovarà la flama com cada any, tot i que aquesta vegada amb alguna novetat imposada per aquesta pesta que ens atabala i que hem convingut en anomenar "Covid19", com si fos (que ja ho és) una nova arma de guerra.

S'ha escrit molt (moltíssim) sobre el nostre Canigó, i sé que haver d'explicar amb paraules tots els sentiments que inspira i provoca una serralada màgica com aquesta, és una feina molt difícil. Les paraules sovint es resisteixen a expressar allò que sent el qui les escriu, i sovint el qui escriu s'ha de conformar amb el que en podríem dir "efectes de proximitat", és a dir: s'ha de conformar a desitjar i esperar que el lector fidel i devot hi posi aquell plus de sentiment i d'emoció que les paraules no poden arribar a expressar.

 

A nosaltres, els catalans del sud, ens fa molta patxoca que aquest Pirineu no faci les funcions de separació (del Pirineu amunt - del Pirineu avall), sinò tot el contrari: que sigui una serralada que aglutina, que uneix, que agermana. Com una espina dorsal que té vida i obra a cada costat, vides i obres que la pròpia espina dorsal uneix, és clar, altrament no seria possible la vida.

 

A l'Edat Mitjana, el Pirineu i els seus monestirs, des de Sant Pere de Roda, passant per sant Quirze de Colera, Sant Miquel de Cuixà, Sant Martí del Canigó, Ripoll, etc. van ser i representar un autèntic aglutinador de la cultura i la identitat catalanes. Per això aquesta festa de la flama, comuna a les dues Catalunyes cau tan bé, perquè continua fent la mateixa funció d'unió, de vertebració. El Canigó és un  anell de roda de tot el que l'envolta, tant pel nord com pel sud.

 

Ho cantà magistralment el nostre mossèn Cinto Verdaguer al poema titulat, precisament, "Canigó"::

 

 

 

 

 

 

Somrigué la muntanya engallardida

com si estrenés son verdejant mantell;

mostràs com núvia de joiells guarnida;

i de ses mil congestes la florida

blanca esbandí com taronger novell.

 

Lo que un segle bastí, l'altre ho aterra,

més resta sempre el monument de Déu;

i la tempesta, el torb, l'odi i la guerra

al Canigó no el tiraran a terra,

no esbrancaran l'altívol Pirineu.

 

Bona festa de Sant Joan a tothom 

 

Josep VALLS
 


 
 
posté le 08-06-2020 à 09:24:47

8 JUIN 2020 - SAINT- MEDARD - DICTONS

 

 

 

 

Quand il pleut à la Saint-Médard il pleut quarante jours plus tard. A moins que Barnabé ne lui coupe l'herbe sous les pieds est un dicton fêté ce lundi 8 juin, qui prend son origine en Aquitaine, Franche-Comté et Limousin. 

 

Les habitants du Languedoc connaissent une autre version  du dicton populaire " S'il pleut pour la Saint-Médard, le beau temps vient tard "

 

Les Auvergnats, préfèrent quant à eux " Saint-Médard beau et serein promet abondance de grains

 

On dit aussi que "s'il pleut pour la Saint Médard l'été sera bâtard ( ou 40 jours de temps bousard, les récoltes diminuent d'un quart; c'est du beau temps pour les canards, le tiers des biens est au hasard") 

 


 

 

 


 
 
posté le 05-06-2020 à 10:56:24

DIMANCHE 7 JUIN 2020 FETE DES MERES

 


 
 
posté le 29-05-2020 à 08:22:47

ON TOURNE LES CLIPS POUR LE NOUVEAU CD D'ALBERT BUENO

 

Duos avec Laurane OLIVA

 

 

 

 

 


 
 
posté le 14-05-2020 à 20:43:42

LA CHRONIQUE DE JOSEP VALLS ESCRIPTOR CATALÀ

El meu amic del Nord

 

 

Trobo que no seria just ni digne que, si escric algun "paper" per a aquest blog dels Amis de Cap d'Estany Sardaniste, deixés d'esmentar el meu amic Albert Bueno.  Enllà i per sobre de qualsevol consideració, em sento en la obligació de dir i proclamar la nostra amistat, perquè no tindria gaire sentit la meva entrada en aquest blog sense explicar-ne la causa principal que és, precisament, una llarga amistat amb l'Albert i la seva esposa Monique.

 

Ens coneixem des de fa anys, gràcies als bons oficis del nostre comú amic pintor empordanès Lluís Roura. I va ser a Perpinyà, exactament el divendres 7 de desembre de 2007, quan vaig poder constatar i mesurar en persona i en directe tota la força de les seves cançons, lletra i música.  Era al Teatre Municipal de la capital rossellonesa, on l'Albert oferia un recital de cançó catalana, celebrant els vint anys d'ençà la seva primera creació.

 

Han passat més anys encara d'ençà aquell memorable concert, i ens anem trobant o escrivint.  I a cada ocasió li dic que és com un picapedrer, perquè es tracta d'un home fidel a la terra i a la seva gent, que canta en català des de sempre malgrat tots els problemes, i que sent profundament allò que predica – per dir-ho així – a les seves cançons.

 

Tampoc puc deixar d'esmentar una trobada memorable al Conflent, al poble de Sautó, on hi vam celebrar la festa del menjar i beure entorn d'una excel·lent Ollada Rossellonesa, cuinada per la seva esposa Monique. La cortesia, que en la seva professió devia tenir amb els clients de la banca com a responsable que fou de les relacions públiques, li perdura i li perdurarà més enllà de tota norma, vull dir enllà del tracte professional,  ara transformat en pura amistat. 

 

Les seves cançons, totes sense excepció, són un alè constant de poesia i de sentiments íntims que calen a fons i encomanen son esperit pertinaç de lluita i superació. Els temes, des de records entranyables d'infantesa fins a glosses de temes actualíssims, són sempre compromís de desitjos i anhels de millor país, del seu país català del que no se'n calla res. 

 

Quan arribà a les cent cançons, ho commemorà i celebrà amb la publicació d'un magnífic llibre acompanyat d'uns cedés on hi ha les seves cançons i, sobretot, la que fa cent.  Des d'aquell llunyà 1986 quan gravà el primer disc de dos títols, passant pel caset de dotze cançons el 1991 i el llibre esmentat fins arribar a l'actualitat, la seva feina i la seva qualitat ha anat in crescendo. I faig servir expressament aquesta formulació musical, per musical i per descriptiva d'una realitat ben comprobable

 

Josep VALLS

 

osep VALLS

 


 
 
posté le 11-05-2020 à 21:15:46

11 MAI 2020 - DECONFINEMENT AUTORISE

 

 

 

 

 

 

Comment fait-on pour calculer la distance que l'on peut parcourir, 100 km  à vol d'oiseau, quand on n'a pas d'oiseau ? .....  

....Cela dépend de l'oiseau ?

 

 

 

 


 
 
posté le 10-05-2020 à 11:20:09

FETE DES MERES 10 mai 2020 Tristes et Confinés!!!!! AU QUEBEC


 
AU QUEBEC C'EST AUJOURD'HUI 10 MAI  LA FETE DES MERES 
 
Comment peuvent ils se  souhaiter une bonne fête des Mères dans ce triste contexte?
 
Je leur  souhaite qu'on trouve une façon pour qu'ils piussent  donner des becs mouillés à leurs  enfants et à leurs  petits enfants, qu'ils puissent  les bercer, et recevoir plein d'amour, et ce, le plus vite possible. 
 

 
 

 


 
 
posté le 08-05-2020 à 17:04:02

QUELQUES INFOS

ven. 8 mai à 13:43
Tornem amb molta energia !
"La llibertat és una llibreria" de Joan Margarit
 
 

 

Molts de vosaltres ens heu fet comandes aquests dies de confinament.
Moltes i moltes gràcies pel suport! 
La Llibreria segueix fent feina a porta tancada. Us volem explicar com procedirem els dies vinents:

 

· Ara com ara els distribuïdors ja han rebut les nostres comandes i han començat a enviar-nos els llibres. Però encara trigarem uns dies a reprendre el ritme habitual de recepció

· A partir del dia 12 de maig, La Llibreria estarà de nou oberta amb els seus horaris habituals.

 

Us agraïm la confiança, el vostre suport! També la comprensió, atès que els temps d'entrega, malauradament, s'ha vist afectat.

 
 
 
Ens trobareu al 7 de la plaça Joan Payra de Perpinyà
Obrim de dimarts a dissabte, de 9h30 a 12h30 i 14h a 19h
www.llibreriacatalana.com
Copyright © 2015 La Llibreria, All rights reserved.
Aquesta és una llista per informar els clients de les activitats de la Llibreria catalana de Perpinyà.

La nostra adreça:
La Llibreria
7, plaça Joan Payra
Perpinyà, Catalunya Nord 66000

                           
 


 
 
posté le 08-05-2020 à 07:36:22

LA PHRASE DU JOUR

 


 
 
posté le 03-05-2020 à 13:39:44

ALBERT BUENO SE CONFI(N)E

 

Cliquer pour agrandir 

 


Commentaires

 

1. Jean-Noël Pomarède  le 03-05-2020 à 14:18:12

Que vois-je ce matin alors que, confiné au sud de la Sibérie, tout proche du Lac Baïkal, j'ouvre l'Indép ? L'ami Albert tout confiné mais tout étincelant, et plein de projets ! Magnifique !!!! Allez, je pars à la chasse pour préparer moi aussi mon repas de midi... Bises à toutes et tous, et vivement cette signature ! Jean-Noël

 
 
 
 

Ajouter un commentaire

Pseudo : Réserve ton pseudo ici
Email :
Site :
Commentaire :

Smileys

 
 
 
Rappel article