Amis du Cap d'Estany Sardaniste

Ce blog se veut être le lien de communication et d'information de tous ceux qui s'intéressent à la sardane. Aquest blog vol ser el lligam de communicacio i d'informacio de tots aquells que s'interessent à la sardane

posté le 30-04-2020 à 18:04:30

PREMIER MAI 2020.... Confiné !


 
 
Dans un monde où la moitié de l'humanité est confinée pour cause de pandémie, ce 1er mai  2020 sans ses rassemblements traditionnels s'annonce totalement inédit.
 
Ce 1er mai c'est pas gai
je trime dit le muguet 
 
Muguet sois pas chicaneur
Car tu donnes le bonheur 
 
Le muguet qui frissonne sous la bûche
annonce une année pavée  d'embûches
 
 
Al maig com vaig, al juny com vull
i al juliol tot al vol 
 
Aigua de maig fa créxer el cabell i no fa mal 
 
Muguet en catalan se dit : lliri de maig ou lliri de la Mare de Déu ou llàgrimes de Salomó 
 


 
 
posté le 30-04-2020 à 09:07:43

LA PHRASE DU JOUR

 


 

 


 
 
posté le 21-04-2020 à 09:04:41

SANT JORDI - 23 AVRIL 2020

 
 

 

La fête du livre catalan, la Sant Jordi, n’aura pas lieu le 23 avril comme chaque année. Une nouvelle date avant l’été sera proposée si la crise provoquée par le coronavirus  s’estompe. 

 

Le dragon a un genou à terre frappé par le Covid-19. La traditionnelle Sant Jordi, journée à mi-chemin entre la Saint-Valentin et la fête du livre, n’aura pas lieu le 23 avril prochain. A cette date, chaque année, les auteurs dédicacent des livres dans des stands à l’air libre disposés dans toute la ville noire de monde. Un événement rendu impossible par le confinement à domicile qui pourrait durer encore pendant cette période. Les librairies, maisons d’éditions et imprimeurs ont pris conjointement la décision hier soir à Barcelone et espèrent que l’événement puisse voir le jour avant les grandes vacances d’été.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
posté le 21-04-2020 à 08:37:38

CAVALIERS DU FROID ET SAINTS DE GLACE

Saints de glace ou Cavaliers du froid : le risque de gelées

 

Une certaine confusion règne entre les Grands Chevaliers (ou Cavaliers du froid) et les Saints de glace. Les premiers correspondent à la période du 25 avril au 6 mai alors que les seconds sont fêtés à partir du 11 mai. Certains de ces Saints ont même disparu du calendrier actuel, mais la tradition populaire les garde toujours en mémoire. Les jardiniers doivent rester plus vigilants tant que ces dates repères ne sont pas passées, car une gelée tardive est toujours possible, même si le climat se réchauffe

.Les Cavaliers du froid sont les Saints Georges, Marc, Robert, Philippe (ou Colinet) dont les fêtes sont toujours dans le calendrier actuel, les 23, 25, 29 avril et 1er mai respectivement, mais aussi Vital, Eutrope et Jean-Porte-Latine, autrefois fêtés les 28, 30 avril et 6 mai.

Faisant suite aux Cavaliers du froid ou Grands Chevaliers, les Saints de glace les plus connus et cités sont Saint-Mamert, Saint-Pancrace et Saint-Servais, aujourd’hui disparus de nos calendriers mais autrefois fêtés les 11, 12 et 13 mai. Saint-Boniface (14 mai) et Saint-Urbain (25 mai) étaient les derniers parfois nommés.

 

 

 

 

 


 
 
posté le 20-04-2020 à 16:40:48

QUELQUES INFOS

La vostra llibreria des de casa !
"La llibertat és una llibreria" de Joan Margarit
 
 

La Llibreria instaura un servei de recollida de comandes. L'explicació  :
Després de molta reflexió, de compartir amb col·legues del sector, i amb el cor encongit de no saber si és la millor decisió, obrirem un servei de recollida de comandes dimecres i dissabtes de 9h30 a 13h, tot respectant les regles sanitàries. No podreu entrar a la llibreria. Penseu que només us podrem servir els llibres que tenim en estoc. Feu-nos un mail a lallibreriaperpinya@gmail.com i us confirmarem si el vostre llibre és disponible. Haureu d'haver pagat abans per transferència, o a la llibreria, en efectiu o xec.
 Heu de saber però, que la situació és un pèl surrealista. Si l'Estat permet als petits comerços que no siguin de primera necessitat de fer un servei de recollida de comandes, legalment no autoritza les persones a comprar un llibre, ja que cap casella de l'atestació ho proposa.
O sigui que primer de tot, cuideu-vos !

Podeu continuar passant igualment les vostres comandes, que us servirem un cop la llibreria torni a aixecar la persiana a :
www.llibreriacatalana.cat
www.libelista.com (triant la vostra llibreria de referència)
www.llibreriesobertes.cat (triant la vostra llibreria de referència)
O escrivint-nos un correu electrònic.

 
 
 


 
 
posté le 19-04-2020 à 08:03:42

VIDEO DE CONFINEMENT - " EN JOAN DEL MOLÍ "


 Voici une vidéo de confinement par Olivier MARQUES - Coblas Tres Vents i Contemporània en conjunt 
 
EN JOAN DEL MOLÍ
 
 
 
 


 
 
posté le 18-04-2020 à 19:31:48

QUELQUES INFOS

La vostra llibreria des de casa !
"La llibertat és una llibreria" de Joan Margarit
 
 
Aquest dijous 23 d'abril, connecta't a les xarxes i segueix els escriptors i editors que participen al Sant Jordi confinat de Perpinyà !
 
 
 
Ens trobareu al 7 de la plaça Joan Payra de Perpinyà
Obrim de dimarts a dissabte, de 9h30 a 12h30 i 14h a 19h
www.llibreriacatalana.com
 
 


 
 
posté le 18-04-2020 à 07:10:51

COBLA PRINCIPAL DE LA BISBAL ET COBLA MIL.LENÀRIA - CONCERT EN CONFINEMENT


Le virus n'a pas de frontière mais le confinement n'empêche pas le partage ! Aujourd'hui c'est un conjunt avec La Principal de la Bisbal et la Cobla Mil·lenària - Fidelíssima Vila de Perpinyà. Nous vous offrons Almogavarenca, une sardane pour deux cobles de Josep Grivé. Une version inédite enregistrée par chaque musicien depuis chez soi ! Bon courage à tous ! On lâche rien et on reste à maison.
  
 
 Cliquer sur le lien ci-essous
 

https://www.youtube.com/watch?v=kXPH3n7wKYk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0rXro6LKYyO9K5dXYMls0LSe8nCRSe17QyapGCxNUhXkl4VVLyFaqYICs

 

 


 
 
posté le 14-04-2020 à 08:20:21

LA CHRONIQUE DE JOSEP VALLS ESCRIPTOR CATALÀ

El "nostre" Mestre

 

 

Una de les primeres vegades que vaig sentir parlar del Mestre de Cabestany, va ser en una conversa amb l'escriptor Lluís Racionero l'any 1978, quan ell estava escrivint la novel·la "Cercamón", amb la que guanyaria el Premi Prudenci Bertrana de Girona, 1981.

 

La dita novel·la és una recerca d'arrels en relació amb fets que esdevingueren fa més de mil anys, en l'espai geogràfic (el nostre) on el Pirineu s'obre per entrar al Mediterrani.  Pirineu i Mediterrani són espais de sensibilitat i maneres de ser que, en llur concòrdia, creen el geni de l'esperit català.  L'acció novel·lística passa l'any mil, i explica les pors de la gent en aquell canvi de mil·leni. Era la fi d'un replegament i l'inici d'un món nou, la inesperada civilització del romànic, el món dels trobadors, mestres d'obra i picapedrers, com una primera albada del Renaixement.  I en la novel·la "Cercamón" l'autor dóna vida, entre d'altres personatges que han marcat la nostra història,  al Mestre de Cabestany. 

 

Em vaig interessar pel personatge, emportat pel remolí d'entusiasme amb què me'n parlava Racionero, i vaig començar a fer indagacions.  El Mestre de Cabestany fou un escultor d'estil ben peculiar, que el diferencià de la resta d'artistes de la mateixa època que van treballar en el mateix marc geogràfic. Les seves figures humanes presenten caps angulosos, fronts estrets, ulls grans i expressius, les vestidures són sempre amb plecs molt característics i hi ha una desproporció en les figures, notablement en la dimensió de les mans, tot plegat en un treballat de volums molt expressiu.

 

A l'església de Santa Maria de Cabestany és on hi conserveu la peça clau del Mestre, la que li donà el nom pel qual hom el coneix: el magnífic timpà de marbre blanc, treballat en la seva part inferior, cosa que vol dir que no estava situat sobre una llinda, com seria habitual.

I en vaig voler saber més.  Gran sorpresa quan vaig descobrir que a l'església de Sant Esteve d'En Bas, a la comarca de la Garrotxa, un poble que és a només cinc quilòmetres del meu poble natal i on visc, el Mestre de Cabestany treballà en els capitells que decoren la zona absidal del temple. Hi destaca un capiyrll que repersenta la Mare de Déu amb el Nen Jesús, dins una mandorla envoltada d'àngels.

 

I al Port de la Selva, al monestir de Sant Pere de Roda, hi ha una de les grans obres  del nostre Mestre: la monumental portalada de la porta del monestir. Havia de ser una peça complexa, però malauradament es conserva de forma fragmentària i dispersa.

 

Em cal confessar que, de tot plegat, allò que més m'interessa, és constatar una vegada més els lligams i vincles històrics, artístics, lingüístics i de tota mena que els del sud tenim amb els del nord, catalans per sempre.

 

                                                                                                                                    Josep VALLS

Josep VALLS

 


 
 
posté le 12-04-2020 à 08:45:47

Une très belle vidéo de mon ami Jean- Noël POMAREDE


 
Paroles Jean- Noël Pomarede
Musique, chant, image et réalisation Jérémie Malfitano
Studio RecLife 
 
Ambiance intime, très suggestive, merveilleux jeu d'ombres, des paroles de haute poésie et une guitare impatiente qui accompagne un beau chant à la vie, plein d'espoir.
 
Merci Jean-Noël 
 


 
 
posté le 11-04-2020 à 08:04:21

PAQUES 2020

POURQUOI MANGE T-ON DU CHOCOLAT A PAQUES ?

 

Tout est parti de l’œuf. La tradition qui veut que l’on s’offre des œufs à cette période de l’année remonte à l’Antiquité. Selon la légende, il y a 5.000 ans, les Perses se donnaient au printemps des œufs de poule, symboles de fécondité et de renouveau, pour se porter bonheur. 

 

Et de l’œuf au chocolat… il n’y a qu’un pas !

 

On ignore la date exacte à laquelle l'on a eu l'idée de percer les œufs d'un côté, pour les vider et les remplir de chocolat. Sans doute au XVIIIe siècle, mais c'est au XIXe siècle que l'on commence à voir apparaître les œufs tout en chocolat, notamment, à partir des années 1830, grâce au développement des techniques de travail de la pâte de cacao (dont les progrès sont considérables) et surtout grâce à l'apparition et à la diversification des moules (en cuivre ou en fer étamé), qui permettent d'obtenir des formes en chocolat de plus en plus variées», raconte Elisabeth de Contenson

 

 

 

 


 
 
posté le 11-04-2020 à 08:01:18

QUELQUES INFOS

La vostra llibreria des de casa !
"La llibertat és una llibreria" de Joan Margarit
Com ja sabeu, degut a les mesures governamentals, La Llibreria està tancada fins a nou avís.

El petit comerç no es pot permetre tancar molts dies, per això us demanem que feu un consum responsable, compreu a les botigues de barri o de poble, les que sempre hi sem, les que sabem com us dieu i coneixem els vostres gustos i els de tota la vostra família.

Tot plegat planteja un interrogant que afecta la indústria del llibre, com també altres branques de la cultura: com sobreviure al confinament amb la persiana abaixada i les vendes reduïdes al mínim? Com ho faran les llibreries per garantir que, un cop passi la quarantena, tindran recursos econòmics per tornar a obrir?

En aquest període de confinament, molts ens heu demanat com ens podíeu ajudar. Podeu reservar els vostres llibres a través de la nostra web: www.llibreriacatalana.cat o enviant-nos un correu a llibreriaperpinya@gmail.com, i us els servirem de seguida que ens ho permetin. També teniu les plataformes que us descrivim aquí sota :

Moltes gràcies pel suport i cuideu-vos !
 
 

Comprar ara, recollir després

Libelista és una xarxa de llibreries independents que ofereix un servei de venda online de qualitat i de proximitat. Utilitzant la plataforma Libelista, dones el teu suport a les llibreries locals i ajudes a mantenir el teixit cultural de la teva ciutat.

www.libelista.com

Comprar ara, recollir després

La iniciativa, que neix de la cooperativa SOM* i de l‘agència Mortensen, ens proposa accedir a un catàleg de més de 6.000 títols a través del web de Llibreries obertes, comprar el llibre que preferim i triar la llibreria on el voldrem recollir. Un cop passi el confinament i les llibreries tornin a obrir, només caldrà anar-lo a recollir.

www.llibreriesobertes.cat

Seguiu les nostres recomanacions quotidianes a través de les nostres xarxes socials:
https://www.facebook.com/llibreriacatalana/
Ens trobareu al 7 de la plaça Joan Payra de Perpinyà
Obrim de dimarts a dissabte, de 9h30 a 12h30 i 14h a 19h
www.llibreriacatalana.com
Copyright © 2015 La Llibreria, All rights reserved.
Aquesta és una llista per informar els clients de les activitats de la Llibreria catalana de Perpinyà.

La nostra adreça:
La Llibreria
7, plaça Joan Payra
Perpinyà, Catalunya Nord 66000

 


 
 
posté le 09-04-2020 à 20:37:31

LE MOT " BOUGNETTE"

Notre ami Josep VALLS, Escriptor català del sud ( qui maîtrise parfaitement le français et cinq autres langues) nous a donné les différentes dénominations du mot  "bougnette" que l'on dit chez nous en Catalogne Nord.

 

 

 


En català normatiu, escriurem "bunyetes"

A les illes Balears en diuen "orellanes"

A la Vall d'Aran en diuen "crespeth"

A la Garrotxa algú en diu "orelles de gat" i també "crespells dolços"

Cap a la Côte Vermeille en diuen "garrifes"

Al Priorat en diuen "orelletes"

A Galícia també en fan i en diuen "orellas de Entroido"

(entroido en gallec vol dir "carnaval")

 


 
 
posté le 08-04-2020 à 16:02:47

LA PHRASE DU JOUR

 


 
 
posté le 08-04-2020 à 15:35:46

LA TRADITION EN PAYS CATALAN - POUR PAQUES :LES BOUGNETTES

MA RECETTE DE BOUGNETTES

 

1 Kg de farine

6 œufs 

1 paquet de sucre vanillé

150 grs de sucre fin

3 citrons non traités ( le zeste)

20 grs de sel

1 flacon arôme fleur d’eau d’oranger

125 grs de beurre fondu

50 grs de levure de boulanger.

 

1 litre d'huile pour la friture 

 

 

 

Faire fondre le beurre et le laisser refroidir.

Dans un grand saladier casser les oeufs et les battre.  Ajouter le beurre fondu froid. Bien remuer.

Ajouter le sel, le sucre, le sucre vanillé, les zestes des citrons.

Délayer la levure avec un peu de lait tiède dans un bol , et y ajouter l’eau de fleur d’oranger . Mettre à la préparation et bien remuer.

Ajouter la farine tamisée petit à petit pour éviter les grumeaux.

Pétrir  à la main puis  la déposer sur une plaque et continuer longuement le pâton en le croisant  jusqu’à ce que la pâte n’adhère plus à la main. Si besoin ajouter un peu de farine.

Mettre en boule dans un très grand saladier ou une cuvette,  la recouvrir d’un linge, puis  d'une couverture et la mettre dans un lieu chaud .

La pâte doit lever 5 heures.

 

 

Couper un peu de pâte et l’étirer en rond, soit à la main, soit avec une bouteille un peu huilée.

Faire  bien chauffer le litre d'huile  dans une cocotte . Plonger la pâte dans la friture, retourner faire dorer.

Sortir avec une écumoire, mettre sur un plat et  saupoudrer de sucre fin.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 

Ajouter un commentaire

Pseudo : Réserve ton pseudo ici
Email :
Site :
Commentaire :

Smileys

 
 
 
Rappel article